Hoe boost je een oesterrif?

We zijn trots om te kunnen aankondigen dat ons nieuwe onderzoeksproject BOOST van start gaat. In November 2022 ontvingen we hiertoe van de Kennis & Innovatie Agenda (KIA) een toezegging voor een subsidie. BOOST staat voor Better Oyster Outplacement & Seeding Techniques en dus voor het ontwikkelen van een methode voor het uitzetten van oesters. Het project loopt van 2023 tot begin 2024.

Met het uitsterven van de platte oester in de Noordzee werd ook een bijzonder belangrijke habitat weggevaagd.

Biobouwer in nood
De reden waarom we gaan starten met dit project is omdat het slecht gaat met de Nederlandse platte oester. Zelfs zodanig slecht dat het actief terug brengen van dit inheemse schelpdier noodzakelijk is om de natuurlijke populaties ervan te kunnen herstellen. Bij afwezigheid van hard substraat heeft de unieke ‘biobouwer’ wel wat hulp nodig om zich ergens op te kunnen vestigen. En dat is precies waar BlueLinked bij gaat helpen.

Onze visie
Met BOOST brengen we onze visie in praktijk om hard substraat met natuurlijk gehecht oesterbroed ‘uit te zaaien’ in de Noordzee. We starten met de eerste stappen nearshore die nodig zijn om dit mogelijk te maken. Samen met onze projectpartners Advanced Tower Systems, Boskalis, De Rijke Noordzee, Lobster Robotics, en Wageningen University & Research werken we op die manier aan de ontwikkeling van een methode voor het grootschalig herstellen van platte oesterriffen in onze Nederlandse Noordzee.

 

Meer weten?

Ga dan naar onze projectpagina!

Foto: Leodie Kruidhof en Jeroen Heemsbergen, medewerkers van BlueLinked en uitvoerders van het BOOST-project, met platte oesters in de TinyOcean waar het allemaal moet gaan gebeuren.

Bron afbeelding @ Bart van Engeldorp Gastelaars - Picturing Wildlife

Next
Next

Terugblik 2022: aanpakken en doorzetten!