Haaien & roggen terug in de Noordzee

Status: afgerond
Looptijd: 2015 - 2020

Wat een succes was dit project! Meer dan 400 stekelroggen die bij ons in het kweekcentrum opgroeiden zijn vrijgelaten in de Noordzee. Van bijna alle exemplaren die waren voorzien van een tag (uniek merkteken) is bekend dat zij maandenlang zelfstandig in de vrije natuur wisten te overleven.

Waarom haaien & roggen?

  • Bedreigd

    Wereldwijd gaan de aantallen haaien en roggen snel achteruit. Deze sierlijke roofvissen zijn kwetsbaar voor overbevissing doordat ze op late leeftijd volwassen worden en een trage voortplanting hebben, met weinig nakomelingen per keer. Het overgrote merendeel van de haaien- en roggensoorten is bedreigd.

  • Balans

    Voor een vitaal zee-ecosysteem zijn haaien en roggen onmisbaar. Als toppredatoren staan zij bovenaan de voedselketen, waardoor zij zorgen voor een gezond evenwicht. Zonder deze roofvissen stort het ecosysteem in elkaar, doordat onderliggende niveaus uit balans raken. Dit verstoort de natuurlijke biodiversiteit.

  • Bescherming

    Hoe belangrijk het behoud van haaien en roggen is, blijkt uit het feit dat door de Nederlandse overheid een Haaien Actie Plan is opgezet (2015). Aanpassing in wet- en regelgeving zijn belangrijk voor hun bescherming. In aanvulling hierop kan het kweken van deze dieren en het vervolgens uitzetten helpen bij hun overleving.

 Bron afbeeldingen @ Peter Verhoog

De start

Het project Haaien en roggen terug in de Noordzee startte in 2015 en speelde zich voor een belangrijk deel af in Utrecht, waar voorheen het kweekcentrum van BlueLinked was gevestigd.

Ons innovatieve kweekcentrum fungeerde als spil in het pilotproject, dat bedoeld was om te onderzoeken of natuurlijke populaties haaien en roggen versterkt kunnen worden door deze vissen in grote aantallen in gevangenschap te kweken en vervolgens uit te zetten in zee.

 
 

Innovatieve kweek

Eikapsels van stekelroggen, afkomstig uit het Dolfinarium (Harderwijk), werden opgekweekt tot gezonde vissen. Met een overleving van ruim 90 procent zijn we enorm trots op ons werk. Tijdens hun ontwikkeling werden de stekelroggen regelmatig gewogen, gemeten en gefotografeerd. Er werden protocollen ontwikkeld om de vissen met succes groot te brengen en ze over te wennen van diepvriesvoer op levend voer: de prooien waarop ze in de vrije natuur zouden moeten jagen.

Taggen & monitoren

Tijdens de kweekactiviteiten is onder meer onderzocht welke merktekens of ‘tags’ het meest geschikt zijn om vrijgelaten stekelroggen bij terug vangst te kunnen monitoren. Enkele dieren die in de Westerschelde zijn uitgezet, hebben ook een akoestische zender gekregen. Uit de resultaten blijkt dat de roggen helemaal naar de Waddenzee zijn gezwommen en zelfs naar de kust van België en het Verenigd Koninkrijk. Een geweldig resultaat!

 
 

De wijde wereld in

De eerste uitzetting van onze stekelroggen in 2017 was een groots moment. Een heel jaar lang hadden we intensief voor de dieren gezorgd. Onder de aandacht van het brede publiek en de media, werden de dieren stuk voor stuk losgelaten in de Oosterschelde. Ze ‘vlogen’ hun vrijheid tegemoet.

Resultaten & updates

Wat een succes was dit project!

Meer dan 400 stekelroggen die bij ons in het kweekcentrum opgroeiden zijn vrijgelaten in de Noordzee. Van bijna alle exemplaren die waren voorzien van een tag (uniek merkteken) is bekend dat zij maandenlang in de vrije natuur wisten te overleven.

Er is een schat aan gegevens verzameld. Waardevolle data die gebruikt kunnen worden voor verdere stappen in natuurherstelprojecten waarbij kweektechnieken, monitoring en uitzetting worden toegepast. Met deze resultaten vormde het kweekcentrum van BlueLinked de basis voor het succes van dit proefproject.

Previous
Previous

Productontwikkeling ReefBooster

Next
Next

Mobiel laboratorium koraalrifherstel