ReefBooster

Rifherstel met de ReefBooster

In de afgelopen jaren heeft het concept van de ReefBooster bij BlueLinked steeds meer vorm gekregen. Onze vaardigheden in koraalkweek, opgedaan bij publieke aquaria, namen we mee in het project Koralen in de kas. Vervolgens ontwierpen we een Mobiel laboratorium voor koraalrifherstel, gebruikmakend van seksuele voortplantingstechnieken. De eerste ideeën voor de ReefBooster kregen hierbij al vorm. Het ontwerp is vervolgens verder doorontwikkeld voor het herstel van oesterriffen in de Noordzee binnen Productontwikkeling ReefBooster. Inmiddels hebben we flinke stappen gemaakt en wordt een eerste pilot uitgevoerd in de Haven van Rotterdam binnen project BOOST.

Waarom rifherstel?

Biobouwers

Wereldwijd dreigen we in de oceanen een onmisbare habitat te verliezen: riffen, gemaakt door bio-bouwers zoals koralen en schelpdieren. Door hun ruimtelijke structuur bieden riffen huisvesting aan talloze diersoorten. Ze spelen een sleutelrol in de biodiversiteit. En ze vormen een natuurlijke kustbescherming. Riffen leveren ecosysteemdiensten in onze voedselvoorziening en veiligheid. We kunnen niet zonder.

Bedreigd

Maar het gaat slecht met de riffen. Door het opwarmen van de oceanen als gevolg van klimaatverandering, sterven koraalriffen af. Ook verzuring van het zeewater veroorzaakt onoverkomelijke problemen voor rifbouwers. Het tast hun vermogen aan om kalk af te zetten. Voor oesterbanken in onze Noordzee vormt bodemvisserij een gevaar, en er liggen ziektes op de loer. Een riskante mix aan bedreigingen waardoor we nu in actie moeten komen. Want we moeten de riffen behouden voor onze toekomst. Maar hoe doen we dit?

Actief herstel

BlueLinked heeft een manier gevonden om rifbouwers een kickstart te geven, voor een grotere overlevingskans. Vanuit onze ervaring met de ontwikkelingsbiologie van zeedieren, hebben we ‘ReefBooster’ ontworpen waarop de larven van rifbouwers zich kunnen vestigen. We plaatsen duizenden ReefBoosters in onze innovatieve TinyOcean, waar ze begroeid raken met deze organismen. Op het gewenste moment halen we de ReefBoosters met biota uit het systeem, waarna ze klaar zijn om in zee ‘uit te zaaien’.

Bron afbeelding @ Dutch Maritime Productions

Herstel oesterriffen

Een goed voorbeeld om de urgentie van rifherstel te illustreren betreft de platte oester (Ostrea edulis), een soort uit onze eigen Noordzee.

Voor 1900 bestond 30 procent van de Nederlandse Noordzee uit oesterrifen. Deze zijn nu vrijwel volledig verdwenen, deels als gevolg van de bodemvisserij maar ook door een parasitaire ziekte (Bonamia).

Met het uitsterven van de platte oester (Ostrea edulis) in de Noordzee werd ook een bijzonder belangrijk habitat weggevaagd. Deze schelpdieren zijn zogenoemde bio-bouwers en creëren met hun riffen een leefgebied voor veel andere zeebewoners, waaronder soorten die van belang zijn voor de visserij. Ook spelen platte oesters als filteraars een belangrijke rol in de waterkwaliteit en helderheid van het water. De bijdrage die de platte oester levert aan een gezonde Noordzee toont aan hoe belangrijk het is om de oesterriffen te herstellen. Mogelijkheden om deze soort actief te herstellen worden onderzocht in onderzoeksproject BOOST.

Hoe werkt onze ReefBooster?

  • Ontwerp-optimalisering

    Het oorspronkelijke idee van de ReefBooster komt voort uit onze ervaringen met tropisch koraalrifherstel. We begonnen met een klein en lichtgewicht ontwerp en onderzochten samen met TU Delft hoe dit kan worden doorontwikkeld voor het herstel van oesterriffen. Het resultaat is een ReefBooster waarop oesters zich op natuurlijke wijze kunnen hechten. Hiermee is grootschalig rifherstel mogelijk, met 100.000 begroeide ReefBoosters per hectare.

  • De toepassing

    Op de ReefBoosters kunnen zich bodem-bewonende organismen vestigen, zoals oesters, mosselen, kokerwormen, anemonen en koralen. Tijdens dit proces bevinden de ReefBoosters zich in onze TinyOcean. Elke ReefBooster is zo klein dat het past in de palm van je hand. Daardoor kunnen de begroeide ReefBoosters wanneer de tijd rijp is, worden ‘uitgezaaid’ in zee. Wanneer bij het uitzaaien gebruik wordt gemaakt van ReefBoosters met een mix aan soorten, ontstaat een biodivers rif.

  • Grootschalig natuurherstel

    Door een slim ontwerp is het mogelijk om de ReefBooster gemakkelijk te produceren, te vervoeren, en uit te zaaien. Bovendien is de ReefBooster gemaakt van natuurlijk, afbreekbaar materiaal dat niet schadelijk is voor het zeemilieu. Er ontstaat een natuurlijk rif, zonder dat na verloop van tijd de basisstructuur hiervan moet worden weggehaald. De enige, maar zeer waardevolle erfenis die de ReefBooster achterlaat, is een natuurlijk gevormd rif.

Demo ReefBooster in 3 minuten

 Zie jij mogelijkheden om met onze ReefBooster grootschalig biodiversiteitsherstel te verwezenlijken?
Of sluiten jouw ideeën hierbij aan?

Neem dan contact met ons op!