Zeeboerderij op het land

Blauwe Polder 1

Status: inactief
Looptijd: 2020 - 2023

Het idee voor een Zeeboerderij bestaat al langer. Maar bij BlueLinked hebben we een totaal andere visie op het produceren van zeevoedsel, namelijk dat dit op het land moet gebeuren. Zodat we onafhankelijk van de zee en op lokale schaal hoogwaardige eiwitten kunnen produceren. Vanaf 2020 krijgt het concept van Zeeboerderij op het land stukje bij beetje vorm, dankzij een praktijktest op Texel. Het project is mogelijk gemaakt door het Waddenfonds. Projectpartners zijn Stichting Blauwe Polder, Salt Farm Foundation en Stichting Oceans at Work.

Wat is een Zeeboerderij op het land?

  • Gemengd bedrijf voor zeeproducten

    Wat de boerderij is voor de akkerbouwer, is de Zeeboerderij voor de kweker van vis. En wij gaan een stapje verder, want de zeeboerderij is een gemengd bedrijf. Behalve vis, kweken we ook schelpdieren en zeewier. Een slimme aanpak om tijdens het kweken de kringloop te sluiten, want in zee hangt alles met elkaar samen. Zo dragen we bij aan het produceren van een duurzame en gezonde bron van eiwitten.

  • Lokaal

    Het lokaal produceren van zeevoedsel is de sleutel tot het verduurzamen van de visketen. Daarom is de Zeeboerderij op het land hiervoor een oplossing. Op elke gewenste locatie, dus ook ver van de zee, kunnen we op lokale schaal hoogwaardige eiwitten produceren. In de stad, zelfs in de woestijn. Deze mogelijkheid opent de weg naar een toekomstbestendige voedselproductie.

  • Innovatiehub

    We hebben grootse plannen met de Zeeboerderij op het land. Het moet een innovatiehub worden waar voedselproductie en natuurherstel hand in hand gaan. En waar onderzoek en praktijktoepassing in elkaars verlengde staan. We staan open voor samenwerking met gelijkgestemde partners. En willen een opleidingscentrum zijn voor de nieuwe generatie. Want alleen samen kunnen we positieve impact maken.

Binnen het project Blauwe Polder 1 bestaat de Zeeboerderij uit de volgende componenten:

  • Een broedhuis van mariene organismen door middel van circulaire kweektechnieken. Hier worden vissen en andere dieren vanaf geboorte opgekweekt tot het juveniele stadium en vindt ontkieming plaats van planten en wieren.

    Uitvoering: Stichting Oceans at Work, in samenwerking met kennispartner BlueLinked

    Locatie: Hazerswoude-dorp

  • Een uitgroeifaciliteit van zeevis, gebruikmakend van circulaire technieken. Juveniele dieren – afkomstig uit component 1 – groeien op tot consumptieformaat, met de mogelijkheid gelijktijdig andere mariene producten te leveren (Intergrated Multi Trophic Aquaculture).

    Uitvoering: Stichting Oceans at Work, in samenwerking met kennispartner BlueLinked

    Locatie: Texel

  • Teelt van zeewier op binnendijks zout grondwater.

    Uitvoering: Salt Farm Foundation

    Locatie: Texel

  • Teelt van zeekraal en/of zilte groente op het land.

    Uitvoering: Salt Farm Foundation

    Locatie: Texel

Doel

Doel van het project is om, gebruikmakend van een circulair kweeksysteem en een grondwaterzeewierkweeksysteem, op gronden in het Waddengebied die minder geschikt zijn voor landbouw, zeeorganismen te kweken, zoals tarbot, kabeljauw, oesters, mosselen, kokkels, zeewier, zeekraal, krabben en garnalen. De lessen die uit dit innovatieve concept worden geleerd en de processen die ermee worden ontwikkeld, zijn als outcome op grotere schaal elders toepasbaar.

Previous
Previous

BOOST

Next
Next

Productontwikkeling ReefBooster