Update kweekcentrum

In 2020 verhuisden we naar onze huidige locatie in Hazerswoude-Dorp, waar we begonnen in een lege loods met ontoereikende nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, verwarming e.d.). Stap voor stap kreeg het broedhuis dat we voor ogen hadden vorm. Helaas hebben COVID en vertraagde levertijden voor aardig wat oponthoud gezorgd. Maar nu, na twee jaar onafgebroken werken, begint het kweekcentrum echt vorm te krijgen. Tijd voor een update!

 

Update grote klimaatruimte

Alles op de voet volgen

Een aantal van onze TinyOcean systemen is al operationeel. In een ervan houden we honderd oesters, in het kader van een project in opdracht van De Rijke Noordzee. In ons eerdere nieuwsbericht Wachten op oesterseks lees je hier meer over. De oesters groeien goed en we gaan richting het einde van het voortplantingsseizoen. Er zijn al oesterlarven in het systeem gesignaleerd en we volgende de ontwikkelingen op de voet.

Onlangs hebben we na een lange levertijd geavanceerde sensoren binnen gekregen waarmee we allerlei chemische en fysische karakteristieken van het water in de TinyOceans kunnen meten. Het betreft de karakteristieken: zuurstofgehalte, zuurgraad (pH), zoutgehalte en redox (geleidbaarheid). Met de sensoren kunnen we al deze factoren op een geautomatiseerde manier volgen, zodat we 24/7 de vinger aan de pols houden en de waterkwaliteit eventueel kunnen bijsturen. Hiermee creëren we de optimale condities voor het zeeleven; gewoon in Hazerswoude-Dorp, midden tussen de boomkwekers!

Systemen ‘rijpen’

Een andere TinyOcean, die onderdeel is van het project Zeeboerderij op het land, is op dit moment aan het ‘rijpen’. Dit betekent dat het systeem is geënt met een zandbodem waarin de micro-organismen leven die voor de waterzuivering zorgen. Ook zijn algen en zoöplankton aan het zeewater toegevoegd. Met alle biologische componenten aanwezig moet het systeem in de juiste balans komen. Zodra factoren zoals de pH en temperatuur van het water gestabiliseerd zijn, en we zeker weten dat de zandbodem zijn functie vervult, kunnen we vislarven aan het systeem toevoegen. Het project Zeeboerderij op het land is mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, en als kennispartner van Stichting Oceans at Work voeren we de werkzaamheden uit met het oog op de ontwikkeling van circulaire viskweek.

 

Update algenkamer

11 mariene algensoorten

De basis van elke TinyOcean is een portie gezonde algen van de juiste soort. Het gaat om enorme aantallen, wel miljoenen algen per milliliter. Het kweken van de algen gebeurt daarom in een speciale klimaatkamer die we hiervoor hebben gebouwd en ingericht, met circulair verkregen materialen. Deze algenkamer staat helemaal in het teken van de microscopische ‘plantjes’.

Momenteel werkt BlueLinked met elf verschillende mariene algen. De reden van deze verscheidenheid is dat elke algensoort een eigen voedingswaarde heeft voor de volgende schakel in de voedselketen: het dierlijk plankton (zoöplankton). Er zijn rode algen en groene algen. Kleinere en grotere soorten. Al deze verschillende eigenschappen maken de algen al dan niet geschikt voor de zeeorganismen die we bij BlueLinked kweken.

Meer meer meer algen

In de algenkamer zijn drie algenreactoren in bedrijf. Met de twee kleine reactoren (volume 20 liter) produceren we 5 liter algen per week. Met de grote reactor (250 liter) is dat 60 liter. Als je weet dat de oesters die in onze TinyOcean leven per dag al het hele systeem van 6000L water per dag filteren, begrijp je wel dat zulke hoeveelheden algenvoer meer dan welkom zijn!

In onze volgende update nemen we je mee in de wereld van de voedseldiertjeskweek: het dierlijk plankton dat we gebruiken om de vislarven mee te voeren. Welke soorten kweken wij? En hoe zijn ze gehuisvest in ons broedhuis-in-wording? Je ziet het dan!

 

We zijn er nog niet maar alles begint nu langzamerhand echt vorm te krijgen! Benieuwd hoe het kweekcentrum zich verder ontwikkelt? Volg ons op Linkedin.

 
Previous
Previous

Een blauw hart in het Groene Hart

Next
Next

Bio inspired innovation in de praktijk