Bio inspired innovation in de praktijk

Bij BlueLinked hebben we er ons werk van gemaakt: je laten inspireren door de natuur om op een vernieuwende manier een vraagstuk op te lossen. Dit heet ‘bio inspired innovation’. Je ziet het terug in onze TinyOcean.

Een van de componenten van onze mini-zee is een natuurlijke waterbeweging. Het eerste prototype van een planktonvriendelijke voortstuwing hebben we al een tijd geleden ontwikkeld, maar in de afgelopen maanden is een enorme verbeterslag gemaakt, dankzij een inspirerende samenwerking met Universiteit Utrecht en de Leidse instrumentmakers School.

Hier maak je kennis met onze onderwatervin, die zelfs het meest prille zeeleven - klein en kwetsbaar - in tact laat.

 

Kwetsbaar plankton

Hier is het allemaal om te doen. We voeren de vislarven in TinyOcean met roeipootkreeftjes; de natuurlijke voedselbron in zee. De planktondiertjes zijn kwetsbaar en kunnen niet tegen de turbulentie van pompen. Ook de vislarven zijn hiervoor gevoelig. Daarom zochten we naar een alternatief.

Bron afbeelding @ Jan Kros

 

Walvisstaart

We raakten geïnspireerd door de walvisstaart. Want die heeft een enorme voortstuwing en is 100 procent natuurlijk. Vele studies volgden, want welke walvisstaart is het meest geschikt voor toepassing in TinyOcean? Gezocht werd naar een minimale input en een maximale stuwkracht waarbij kwetsbaar plankton en vislarven optimaal kunnen overleven. In samenwerking met Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht is een dissectie uitgevoerd aan de echte staart van een bruinvis om de vorm en functie hiervan te doorgronden.

 

Praktijktest

Er zijn verschillende prototypes van de onderwatervin gemaakt, onder andere om de materiaalkeuze te testen voor de juiste stijfheid van de ‘staart’ en het opwekken van een laminaire flow (zonder schadelijke turbulentie). Hier zie je de opstelling van een praktijktest in onze TinyOcean. Onderwatermetingen zijn uitgevoerd waarmee de waterbeweging in de bak op verschillende plekken is vastgesteld. Zo rolde de meest geschikte onderwatervin uit de bus. Deze gebruikt 90 procent minder energie dan een traditionele pomp.

 

Instelbare slagfrequentie

In dit bovenaanzicht van de onderwatervin is te zien hoe we de slagfrequentie ervan handmatig kunnen instellen. Daarmee bepalen we hoe snel het water in TinyOcean rondstroomt. We kunnen niet wachten totdat de eerste vislarven in de bak rondzwemmen om te zien hoe alles werkt.

 

Ontwerpteam

Trots kijken de ontwerpers van de onderwatervin toe hoe goed alles is uitgepakt. Van links naar rechts: Mark van den Berg (Leidse instrumentmakers School), Menno Bas (Universiteit Utrecht) en Floris de Veld (Leidse instrumentmakers School). De onderwatervin is geplaatst in een van de TinyOceans in het kweekcentrum van BlueLinked (Hazerswoude-dorp).

 

Houd onze projecten in de gaten om te zien hoe de onderwatervin in TinyOcean wordt toegepast, en volg ons op LinkedIn voor de laatste updates.

Previous
Previous

Update kweekcentrum

Next
Next

Wachten op oesterseks