Wachten op oesterseks

In mei ontvingen we van Wageningen Universiteit 100 platte oesters, afkomstig uit Ierland. Deze zijn bestemd voor het project Productontwikkeling riftegeltjes, in opdracht van De Rijke Noordzee. Doel van het project is het testen van onze riftegeltjes in een stroomgoot en praktijkonderzoek naar het vestigingssucces van oesterlarven op de riftegeltjes. Met deze ‘levende’ riftegeltjes kunnen we hectares oesterrif herstellen - een nieuwe aanpak voor natuurherstelprojecten in de Noordzee.

De natuurlijke voortplantingstijd van platte oesters valt in juli en augustus. We zijn dus in afwachting totdat ze ‘het’ doen!

De platte oesters zijn ongeveer twee tot drie jaar oud. Ze zijn geslachtsrijp, maar het verschil tussen mannetje en vrouwtje is niet aan de schelp te zien. Bovendien kan elke individuele oester afwisselend mannetje of vrouwtje zijn.

Elke schelp is voorzien van een individuele kleurcode en de dieren zijn geplaatst in onze TinyOcean, waar we ze voeden met algen. De kleurcodes zijn bedoeld om de groei en gezondheid van de dieren te kunnen monitoren.

Belangrijk is dat we gebruikmaken van platte oesters die vrij zijn van Bonamia: een parasiet die eind jaren tachtig van de vorige eeuw ervoor zorgde dat de platte oester in de Noordzee vrijwel werd weggevaagd. Daarom zijn de oesters afkomstig uit een Bonamia-vrij gebied langs de kust van Noord-Ierland.

We zouden het seksleven van de platte oesters nauwlettend in de gaten willen houden, maar dat is een flinke uitdaging. We checken dagelijks het water op de aanwezigheid van oesterlarven. Als het zover is, plaatsen we de riftegeltjes erbij, zodat het oesterbroed een vestigingsplaats heeft om zich te hechten.

Intussen werken we aan het opzetten van vervolgprojecten om het concept van onze riftegeltjes verder uit te rollen, samen met De Rijke Noordzee, Wageningen Universiteit en Boskalis. Benieuwd hoe het verder gaat?

 

Houd onze website en LinkedIn in de gaten voor meer updates over onze oesterrif herstelprojecten.

Previous
Previous

Bio inspired innovation in de praktijk

Next
Next

Maak kennis met onze riftegeltjes