Maak kennis met onze riftegeltjes

Wereldwijd gaat het slecht met rifbouwende zeedieren. Koraalriffen zijn daar een bekend voorbeeld van. Maar ook in onze eigen Noordzee voltrekt zich een biologische ramp. Een eeuw geleden was de bodem van de Noordzee nog voor dertig procent bedekt met platte oesters. Nu zijn deze oesterriffen vrijwel volledig verdwenen; een groot verlies voor het mariene ecosysteem.

Rifbouwers zoals oesters staan onder druk door opwarming en verzuring van de oceanen, bodemberoerende visserij en ziektes. Hoe kunnen we deze belangrijke ecosystemen weer in hun oude glorie herstellen?

Maak kennis met de innovatieve, speciaal ontwikkelde riftegeltjes van BlueLinked - onze lichtgewicht oplossing voor grootschalig rifherstel.

 

Hoe ziet het eruit?

Twee randvoorwaarden liggen ten grondslag aan het ontwerp van het riftegeltje van BlueLinked.

  • Grootschalig rifherstel

    Gezien de urgentie van het probleem moeten de tegeltjes geschikt zijn voor grootschalig rifherstel. Dan kan daadkrachtig worden doorgepakt voor resultaat op korte termijn. Dit betekent dat het ontwerp handzaam en hanteerbaar moet zijn, maar ook weer niet te klein zodat de tegeltjes bij stroming onder het zand zouden verdwijnen. Daarom hebben we met onderzoek en testen de uiterste zorg besteed aan de vormgeving.

  • Natuurlijk hechting

    Het materiaal van de tegeltjes en het oppervlak ervan moeten geschikt zijn voor larven van oesters en andere zeeorganismen om zich erop vast te hechten. Dit vereist veel kennis over de biologie van de vroegste ontwikkelingsstadia van deze dieren. Maar ook moet rekening worden gehouden met een eenvoudige en efficiënte productiewijze van de riftegeltjes. Het is een samenspel van vele disciplines, iets waar BlueLinked veel gevoel voor heeft.

 
 

Riftegeltje (links) met individueel gemerkte oesters.

 

Hoe werkt het?

We plaatsen de riftegeltjes in onze TinyOcean, in aanwezigheid van volwassen oesters. Wanneer de oesters zich voortplanten, laten ze hun eieren en sperma vrij in het water. Na bevruchting ontwikkelen de embryo’s zich tot vrijzwemmende larven die zich voeden met algen.

Na twee weken zoeken de oesterlarven de bodem op. Ze hebben dan een ‘voet’ ontwikkeld om te kruipen. Bij het vinden van een geschikte plek - in ons geval een riftegeltje - scheiden de dieren een soort lijm af. Op deze manier hebben we ‘levende’ riftegeltjes gemaakt met daarop oesters die op een natuurlijke wijze zijn vastgehecht: het basismateriaal om aan grootschalig rifherstel te doen.

 

Grootschalig rifherstel

Omdat het nodig is het rifherstel op grote schaal uit te voeren, zou je verwachten dat voor toepassing van onze riftegeltjes op locatie grote boten en zwaar materieel nodig zijn - een kostbare en tijdrovende operatie. Maar niets is minder waar.

De riftegeltjes van BlueLinked zijn klein en licht van gewicht. Daardoor zijn ze eenvoudig in groten getale te produceren, te vervoeren en op locatie uit te ‘zaaien’. Bovendien zijn de tegeltjes gemaakt van natuurlijk, afbreekbaar materiaal dat niet schadelijk is voor het zeemilieu. Na verloop van tijd lost het materiaal op, waardoor een natuurlijk rif ontstaat. Het is dus niet nodig om de basisstructuur weg te halen. De enige, maar zeer waardevolle erfenis die de riftegeltjes achterlaten, is een natuurlijk gevormd rif.

 
 

Houd onze website in de gaten voor meer updates over onze rifherstel projecten of volg ons op Linkedin!

Previous
Previous

Wachten op oesterseks

Next
Next

Alles wat je moet weten over TinyOcean