Alles wat je moet weten over TinyOcean

Vorige week introduceerden we onze nieuwe website en de naam TinyOcean. Maar wat is TinyOcean nu precies? Hoe werkt het en waarom is deze innovatie nodig? In deze post leggen we het je allemaal uit.

 

Wat is TinyOcean?

TinyOcean is de ‘babykamer’ voor het kweken van mariene organismen, waaronder vis maar bijvoorbeeld ook oesters. De vislarven krijgen een puur natuurlijke voedingsbron te eten: plankton. Precies zoals in de vrije natuur. Vervolgens zijn twee routes mogelijk:

  • Consumptievis

    Als de vislarven worden gekweekt voor consumptie, laten we ze na verloop van tijd overschakelen van plankton op voerkorrels. Dat is nodig om ze tijdens de groei tot consumptieformaat van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Wanneer de vislarven volledig op een menu van voerkorrels staan, spreken we van ‘pootvis’. Ze worden dan overgebracht naar een uitgroeifaciliteit.

  • Herstel oceanen

    Als de vislarven worden gekweekt om in zee te worden uitgezet voor ocean rewilding (herstel van bedreigde vispopulaties) blijven ze levend plankton eten. Bij een afmeting van 5 tot 8 cm zijn de vislarven groot genoeg om te taggen: een methode die het mogelijk maakt om ze na het uitzetten te kunnen volgen. Ze zijn dan klaar om naar hun natuurlijke habitat te gaan. De veelzijdigheid aan organismen die we in TinyOcean kunnen kweken maakt het mogelijk om allerlei soorten te herstellen, zoals oesterriffen in de Noordzee.

 
 
 
 

Hoe werkt onze TinyOcean?

 
 

Het unieke aan TinyOcean is dat het een zo natuurlijk mogelijk zee-ecosysteem nabootst. TinyOcean creëert dan ook een optimale omgeving voor het opkweken van mariene organismen. Het bestaat uit de volgende drie hoofdelementen:

  • Levende zandbodem

    Micro-organismen in de zandbodem zorgen ervoor dat alle afvalstoffen in het systeem weer worden omgezet in bruikbare stoffen voor de micro-algen.

  • De hele voedselketen op één plek

    Het systeem bevat alle schakels van de voedselketen en stimuleert hiermee het natuurlijke gedrag en voedingspatroon van de vislarven.

  • Natuurlijke waterbeweging

    Een speciaal ontworpen ‘onderwatervin’ zorgt voor de benodigde stroming, zonder de organismen in het systeem te beschadigen.

Lees hier meer over de werking van TinyOcean.

 

Wat maakt TinyOcean anders?

 

In de huidige broedhuizen waar vislarven worden opgekweekt is sprake van een zeer lage overleving. Er kan slechts één soort worden gekweekt en er is sprake van een afvalstroom. Op al deze punten doet TinyOcean het helemaal anders.

  • Hogere overleving

    De overleving van visbroed in TinyOcean ligt op ca. 80 procent. Dat is vele malen hoger dan de 5 tot 30 procent in traditionele broedhuizen. Hoe dat komt? Met TinyOcean creëren we het ideale voedselaanbod voor de vislarven én de waterkwaliteit wordt natuurlijk gereguleerd. Het gebruik van antibiotica of andere schadelijke chemicaliën is overbodig.

  • Meerdere soorten

    Een andere uniek kenmerk van TinyOcean is dat er in potentie soorten mee kunnen worden gekweekt die tot op heden niet mogelijk waren, zoals heilbot en pijlinktvis. Omdat de werking van TinyOcean in de basis altijd hetzelfde is, zijn minimale aanpassingen nodig om op een andere soort over te schakelen.

  • 100% circulair

    Door het gebruik van een levende zandbodem hoeft geen water te worden ververst. De watercyclus van TinyOcean is 100 procent circulair; er komt geen (potentieel besmet) water in, en er gaat geen afvalwater uit. Dat is anders dan bij huidige Recirculating Aquaculture Systems (RAS), waarbij toch altijd sprake is van waterverversing. Met TinyOcean kan overal vis worden gekweekt, zelfs middenin de stad of in de woestijn.

 
 

Houd onze projecten in de gaten om te zien hoe TinyOcean wordt toegepast, en volg ons op LinkedIn voor de laatste updates.

Previous
Previous

Maak kennis met onze riftegeltjes

Next
Next

We hebben een nieuwe website!